De coronacrisis heeft een behoorlijke impact op het psychisch welbevinden van heel wat mensen. Daarom neemt het RIZIV nu tijdelijke maatregelen op vlak van eerstelijnspsychologische zorg door klinisch psychologen of orthopedagogen. Na de eerdere beslissing om videoconsultaties toe te laten voor artsen, mogen psychologen en orthopedagogen nu ook videoconsultaties doen. Het RIZIV creëerde hiervoor 2 nieuwe pseudonomenclatuurnummers. De maatregel geldt met terugwerkende kracht vanaf 14 maart.
RIZIV-Maatregelen tijdens de COVID-19 periode
In een periode waarin de hele wereld een strijd voert tegen de verspreiding van het coronavirus, neemt het RIZIV opnieuw maatregelen om zowel de burgers als de zorgverleners te beschermen. Zo komt er nu een terugbetaling van eerstelijnspsychologische hulp vanop afstand. Het doel hiervan is tweeledig. Enerzijds kunnen zo de mensen geholpen worden die kampen met o.a. angst en paniekklachten ten gevolge van de coronacrisis. Anderzijds kan op deze manier de bestaande eerstelijnspsychologische zorg worden voortgezet zonder dat er fysiek contact plaatsvindt.
Videoconsultaties
Aanvankelijk was het voor deze vorm van psychologische zorg verplicht dat de psycholoog en de patiënt fysiek in dezelfde ruimte aanwezig waren. Fysieke aanwezigheid is tijdens de coronacrisis niet meer verplicht. Klinisch psychologen en orthopedagogen mogen nu ook videoconsultaties houden met hun patiënten. Eén van de vereisten van het RIZIV is dat de videoconsultatie beveiligd is met end-2-end encryptie.
Wat is end-to-end encryptie?
End-to-end encryptie zorgt ervoor dat enkel jij en de persoon met wie je communiceert de boodschap kan lezen of horen. Bij videoconsultaties zorgt het ervoor dat een buitenstaander de inhoud van het gesprek niet kan onderscheppen of afluisteren. De videoconsultaties binnen Mya voldoen aan het systeem van end-to-end encryptie. Hierdoor zijn ze volkomen veilig en voldoen ze aan de voorwaarden van het RIZIV.
Voorschrift voor eerstelijnspsychologische zorg
De patiënt heeft nog steeds een voorschrift nodig voor deze eerstelijnspsychologische zorg. Een nieuwe regel is dat nu ook bedrijfs- en preventieartsen een verwijsvoorschrift kunnen opmaken. Eerder was dit beperkt tot huisartsen en psychiaters.
Hoe aanrekenen?
Nadat het RIZIV eerder de nomenclatuurnummers 101990 en 101135 creëerde voor huisartsen, zijn er nu ook 2 nieuwe nomenclatuurnummers voor psychologisch advies. Voor de sessie van 60 minuten kan het pseudonomenclatuurnummer 789950 gebruikt worden. Voor de sessie van 45 minuten werd het nummer 789972 gecreëerd. Beide nummers kunnen aangerekend worden in derdebetaler. De patiënt dient wel nog steeds het remgeld te betalen.
Videoconsultaties voor psychologen en orthopedagogen in Mya
Wanneer je een videoconsultatie vastlegt met je patiënt, boek je deze in je Mya online agenda. Je patiënt ontvangt per mail een link naar de virtuele consultatieruimte en kan zich vanaf 15 minuten voor de afspraak klaarzetten voor de sessie. Als psycholoog of orthopedagoog ga je via een knop in je Mya agenda naar dezelfde virtuele consultatieruimte. Door de end-to-end encryptie kan je nu een veilig gesprek starten met je patiënt. Na de consultatie klik je op de knop "end room" om de videoconsultatie te stoppen. Om de volgende videoconsultatie te starten, open je de volgende afspraak in je agenda. Van hieruit ga je naar een nieuwe unieke consultatieruimte.
Meer info?
Wil je ook weten hoe een flexibele online agenda met videoconsultaties je in deze coronacrisis kan ondersteunen? Neem dan snel contact op met Mya via hallo@mya-agenda.be. Wij geven je graag een demo. Online uiteraard om de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.
Bron: RIZIV (27 maart 2020). Eerstelijnspsychologische zorg: videoconsultatie mogelijk en andere versoepelingen tijdens de COVID19-crisis. Geraadpleegd op 29 maart 2020 van https://www.riziv.fgov.be/nl/covid19/Paginas/eerstelijnspsychologische-zorg-videoconsultatie-andere-versoepelingen-covid19.aspx