door Dr. Lore De Raeve

Door de social distancing maatregelen in de huidige Covid-19 periode werden heel wat behandelingen on hold gezet. Dit heeft implicaties voor de continuïteit van zorg voor patiënten. Het RIZIV breidt nu de mogelijkheid tot videoconsultatie uit voor heel wat beroepsgroepen. Naast artsen, psychologen en orthopedagogen, kunnen nu ook kinesitherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten, vroedvrouwen en diëtisten gebruik maken van videoconsultaties. Verder zijn er uitbreidingen voor psychiaters, diabeteseducatoren en apothekers. Met deze totaalaanpak wil het RIZIV de continuïteit van zorg ondersteunen.


Totaalaanpak tijdens coronacrisis

Omdat men in deze coronacrisis zowel de zorgverleners als de patiënten wil ondersteunen, heeft het RIZIV een totaalaanpak uitgewerkt zodat verschillende types van zorgverleners zonder fysiek contact toch zorg kunnen blijven aanbieden. Zij kunnen de verstrekkingen ook factureren aan de ziekteverzekering en patiënten kunnen genieten van terugbetaling.

Videoconsultatie voor kiné, ergo, logo, diëtisten en vroedvrouwen

Het RIZIV besliste eerder al om videoconsultaties toe te laten voor huisartsen, specialisten, psychologen en orthopedagogen. Nu breidt zij die mogelijkheid uit voor kinesitherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten, diëtisten en vroedvrouwen. De regels per beroepsgroep vindt u hier

Videoconsultatie voor diabeteseducatie

Voor diabeteseducatie zijn tijdens de duur van de maatregelen twee individuele sessies van 30 minuten toegelaten door middel van videocommunicatie. Dit geldt voor diabeteseducatoren bij patiënten binnen het zorgtraject diabetes type 2. Voor de opvolging van patiënten met diabetes type 2, het zogenaamde ‘voortraject diabetes’, is videoconsultatie mogelijk voor diabeteseducatoren, diëtisten, apothekers en verpleegkundigen. Meer informatie vindt u hier.

Videoconsultatie in de geestelijke gezondheidszorg

Het RIZIV had eerder al maatregelen uitgevaardigd op vlak van eerstelijnspsychologische zorg door klinisch psychologen of orthopedagogen. Hierover schreven we eerder al een blogbericht. Om de continuïteit van zorg bij patiënten met psychiatrische aandoeningen te garanderen en de impact van de coronamaatregelen op de patiënten onder controle te kunnen houden, kunnen psychiaters en kinderpsychiaters nu ook gebruik maken van videoconsultaties. Hiervoor werden 6 verstrekkingen gedefinieerd die nu ook op afstand kunnen worden aangerekend. Voor meer informatie, klik hier.

Nomenclatuur en regels

Een mooi overzicht van alle nomenclatuurnummers, honoraria en cumulregels vindt u hier. De maatregelen gelden met terugwerkende kracht vanaf 14 maart en zolang de crisisperiode duurt. Voor meer informatie omtrent de voorwaarden van de videoconsultatie en de duur van de maatregelen per beroepsgroep, klik hier.

 

Veilige videocommunicatie in de Mya online agenda

Vermijd telefoondrukte door het online boeken van een afspraak mogelijk te maken voor uw patiënten. Wij bezorgen u een link waarmee patiënten heel gemakkelijk via uw website een afspraak kunnen boeken voor een videoconsultatie. Na het boeken van de afspraak ontvangt de patiënt per mail een link naar de virtuele consultatieruimte en kan zich vanaf 15 minuten voor de afspraak klaarzetten voor de sessie. Zelf gaat u heel eenvoudig via een knop in uw Mya agenda naar dezelfde virtuele consultatieruimte. Door de end-to-end encryptie kan u nu een veilig gesprek starten met uw patiënt. Om de volgende videoconsultatie te starten, sluit u de vorige videokamer en opent u de volgende afspraak in uw agenda. Van hieruit gaat u naar een nieuwe unieke consultatieruimte.

Meer info?

Wilt u ook weten hoe een flexibele online agenda met videoconsultaties u in deze coronacrisis kan ondersteunen? Neem dan snel contact op met Mya via hallo@mya-agenda.be. Wij geven u graag een demo. Online uiteraard om de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.